Bürkert - in uw buurt
Kantoor /1
  • Hoofdvestiging
  • Hoofdkantoren
  • Systeemhuis
  • Distributeur
  • Kantoor
  • Fabriek
  • Logistiek centrum
bürkert
 

Eenvoudige Ethernet-aansluiting op MFC’s voor gassen

De nieuwe massa-debiet-controllers en massa-debiet-meters van de 874x-serie van Bürkert bieden een efficiënte manier om verschillende sensor-actuator-modules te verbinden met Ethernet via één enkele controle-eenheid (system control unit-SCU). Een MEMS-sensor die rechtstreeks in het gas meet, zorgt voor een maximale nauwkeurigheid en zeer korte respons-tijden van de debiet-regelaars/meters. De Bürkert Communicator software, die deel uitmaakt van het nieuwe platform EDIP (Efficient Device Integration Platform) maakt het  instellen zeer gebruiksvriendelijk.

De mass flow meters (MFM) en massa debiet controllers (MFC) voor gassen zijn reeds een successtory voor Bürkert sinds de introductie van het eerste model in 1996.  Door de beschikbaarheid van verschillende groottes, sensoren en modellen, zijn ze ideaal voor alle types van toepassingen die een hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid vragen.

Alle MFC’s en MFM’s hebben één ding gemeen: ingebouwde elektronica voor de signaalverwerking. Samen met de debietsensor en het magneet-regel-ventiel, vormt dit een gesloten regelkring.

Eén controle-eenheid bedient verschillende toestellen

Bij het nieuwe type 8741 mass flow controllers en mass flow meters, haalde Bürkert de controle-elementen uit de toestellen. Deze controle-functies worden overgenomen door een controller die één niveau hoger staat en communiceert met sensor actuator modules (SAMs) zoals bv mass flow controllers met een bus-systeem. De SAMS  zijn alleen maar uitgerust met een interface voor dit Bürkert-specifieke bus-systeem (büS). Waar elke MFC/MFM tot nu toe steeds een eigen regel-hardware bevatte, wordt nu de nieuwe system controle unit (SCU) van het type ME2X gebruikt. Deze SCU kan tot 16 regelkringen (bv SAMs) tegelijkertijd regelen en dient als gateway tussen Ethernet en de büS. De toestellen kunnen dus aangesloten worden met Ethernet.

De Bürkert system bus (büS) is de standaard digitale interface voor alle toestellen in het systeem. BüS is gebaseerd op CANopen, maar gebruikt auto-addressing en vereist geen master in het systeem. Als er al CANopen gebruikt wordt in de toepassing van de klant, kan je eenvoudig switchen tussen büS en CANopen met een schakelaartje op het toestel. Het verplaatsen van de regel-hardware van de MFCs/MFMs naar de SCU biedt opmerkelijke voordelen in toepassingen met meerdere controle-loops. Niet enkel de vereenvoudiging van MFMs/MFMs, maar ook het terugbrengen tot slechts één Ethernet-interface in de centrale controle-eenheid resulteert in een eenvoudige implementatie en hoge efficiëntie van de plant.

Innerlijke kwaliteiten met een robuuste behuizing

Toestel-specifieke parameters van een SAM worden opgeslagen op een micro-SIM kaart, die eenvoudig naar een vervang-toestel overgezet kan worden. Type 8741 is uitgevoerd met MEMS-technologie (micro electric mechanical systems) voor een rechtstreekste debietmeting in de gassen en is ontworpen voor nominale debieten van 0,01 Nl/min tot 80 Nl/min (met stikstof als referentie). Dit type heeft een enorm hoge nauwkeurigheid, snelle responstijden en een excellente herhaalbaarheid. Ook worden zeer korte insteltijden bereikt in het proces.

De MEMS-sensor, geïntegreerd in de MFM/MFC, berekent het massadebiet op basis van een thermische meting. Voor de meting zijn in principe een verwarmingsweerstand en 2 temperatuursensoren nodig. Het medium dat door het toestel stroomt, verandert het gemeten temperatuursverschil tussen de twee meters. Op basis van deze warmte-meting, kan de MFC het vereiste massadebiet regelen. Dit is virtueel onafhankelijk van druk en temperatuursveranderingen in de toepassing.

De gebruikte actuaros in de MFC’s zijn uitstekende magneet-regel-ventielen van de serie 287x. Deze ventielen zijn directwerkend en normaal gesloten en verkrijgbaar met doorlaten van 0,05 tot 4 mm. Alle types 8741 hebben een stevige behuizing in polycarbonaat, gemonteerd op een behuizing uit aluminium of roestvast staal. Het type 8741 zijn de eerste MFCs/MFMs die een terminal blok gebruiken voor de elektrische aansluiting.  Deze kunnen eenvoudig geconfigureerd worden met een 4-draads kabel en dan ingeplugd in de tegenstekker op de MFC/MFM.

Mijn vergelijkingslijst